вторник, октомври 30, 2007

Темпериране
the hugo

Разкалиха ми се цигарите. Почти.
Като стоманата, ама не съвсем. Забравих един генералски фас и една цяла цигара в пепелника отвън и тази сутрин го намерих пълен. Те - мокри.
Дали могат отново да се закалят. Стоманата може (нали може?) - процесът се повтаря и отново е здрава и гъвкава. А тютюнът. Вярно, бил е влажен, зелен, после е започнал да изсъхва, съхнал е и съхнал... Докато в един момент завалява и непредпазливата цигара подгизва. Пушил съм цигари, изсъхнали след дъжд. Не е същото, все едно пушиш труп. Макар и растителен по произход. Дали мога да я върна както си беше?

Едва ли. Като шоколада.
Темперира се. В какаовото масло (което е едната съставка, другата е какаово брашно) има девет различни вида кристали, според температурата на топене. Загряваш шоколада до температура по-ниска от тази в устата и по-висока от тази на пръстите. Някои кристали се топят и изчезват, други остават. И като го вземеш, захапеш - не се топи в ръцете, а в устата - да. Темпериран е. Необратимо. Как се създават тези девет вида кристали? Не знам... При извличането на маслото, може би. С бой. Няма как да ги върнеш после, освен ако не пребиеш шоколада.

Но няма да помогне, ако пребия цигарата.
Някои неща и с бой не се оправят.

Ще отида да запаля нова цигара.

Няма коментари: